Diyaliz Teknikeri, böbrek yetmezliğine sahip olan hastaya diyaliz sırasında yardım etmekle görevli olan çalışana denmektedir.
Diyaliz Teknikerinin Görevleri Nelerdir?
- Diyaliz teknikerleri, doktorların yönlendirmesi ile birlikte diyaliz makinesine bağlanacak olan hastalara yardımcı olur.
- Diyaliz hastalarının günlük, haftalık, aylık ve hatta yıllık olarak diyaliz makinelerine bağlanmalarını takip ile sorumlulardır.
- Diyaliz makinesinin bakımını yapar, çalışacak hale gelmesini sağlarlar.
- Hastaların her türlü problemleriyle ilgilenir.
- Hastanın diyaliz makinesine bağlanmasından ve kullanılmasından birinci derece de sorumlu tutulurlar.
- Böbrek hastalıklarında diyet yapmak önemli olduğundan dolayı böbrek yetmezliği olan hastaları diyaliz teknikerleri bu konuda bilgilendirirler.
- Hastalara bilgi vermenin yanında hasta yakınlarını da tedavinin işleyişi ve hastanın durumu hakkında bilgilendirmekle görevlidirler.
Diyaliz Teknikerlerinin Kullandığı Araç ve Gereçler- Hemo - diyaliz makineleri
- Periton - diyaliz makineleri
- Hemo - diyaliz setleri
- Fistül iğneleri
- Tansiyon aletleri
- Enjektör
- Tampon
Diyaliz Teknikeri Olmak İçin Hangi Özellikler Gerekmektedir?
Eğer bir birey diyaliz teknikeri olmak istiyor ise;
- İnsanları sevmeli.
- Mekanik ve elektronik aletlere ilgi duyması gerekmeli.
- Hoşgörülü olmalı.
- Dikkatli ve titiz bir insan olmalı.
- Araştırmayı seven bir karakterde olmalı.
- Mesleğini sevmeli.
- Mesleği ile ilgili olan güncel bilgileri, konuları, gelişmeleri yakından takip edebilmeli.
Ayrıca diyaliz teknikeri olmak isteyen bir kimsenin
diyaliz makinesi, tıbbi aletler ve insanlar ile yakından ilgileneceğinden dolayı fiziksel anlamda bir özrü ve engeli bulunmamalıdır.
Diyaliz Teknikerleri Nasıl Bir Çalışma Ortamına Sahiptirler?
Diyaliz teknikerleri, hastanelerin diyaliz bölümleri içerisinde çalışırlar. Meslek hayatlarını genellikle ayakta çalışarak yürütürler. Teknikerler, çalışırlarken doktorlar, farklı diyaliz teknikerleri, farklı bölümlerde ki teknikerler, hastalar ve hasta yakınları ile sürekli yakından iletişim halinde bulunmak zorundalardır.
Diyaliz Teknikerleri' nin Meslek Eğitimleri
Diyaliz teknikerleri, bazı üniversitelere bağlı bulunan sağlık meslek yüksek okullarının "diyaliz" bölümünü okuyarak mesleğe geçebilirler.
Bu bölümde başarılı olabilmeleri ön eğitimde matematik, fen bilimleri ve türkçe derslerinde yeterli seviyede olmaları gerekmektedir.
Öğrencilerin 2 yıllık sağlık meslek yüksek okullarını başarı ile tamamlayabilmesi sonucunda diyaliz ön lisans programından, "diyaliz teknikeri" diploması verilmektedir.
Diyaliz Teknikerlerinin Çalışma Olanakları
Diyaliz teknikerleri, eğitim sonrasında özel hastane, devlet hastanesi ya da üniversite hastanelerinin diyaliz ünitelerinde çalışmaya başlarlar. Günümüz dünyası içerisinde böbrek yetmezliği hastalarının artması ile birlikte diyaliz hastalarının da sayısı artmaktadır. Diyaliz hastası sayısının artmasına paralel olarak ise diyaliz teknikerlerine ihtiyaç oldukça artmaya başlamaktadır.